Pomidorowa czy ogórkowa? Ja zdecydowanie wybieram
ogórkową, zwłaszcza taką na domowych ogórkach kiszonych. Gotuję ją albo z
ziemniakami, albo z ryżem, w zależności od tego, na co mam ochotę. Wykorzystuję przepis mojej babci, którego nie zmieniła od lat. Ja jedynie modyfikuję go w ten sposób, że rezygnuję z zabielania
zupy śmietaną. Lżejsza wersja smakuje równie wyśmienicie. Polecam.
Składniki:
- 4 skrzydełka kurczaka
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 kawałek selera
- ogórki kiszone
- sok z ogórków kiszonych
- 1/2 pęczka koperku
- 200 ml śmietany do zupy - ale nie jest konieczna
- sól pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlej 2 litry wody i włóż skrzydełka. Gotuj na małym ogniu. Na
tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, seler i korzeń pietruszki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do gotujących się skrzydełek.
Wymieszaj, posól.
Gotuj na średnim ogniu do ugotowania skrzydełek i miękkości ziemniaków. Zetrzyj
na tarce ogórki i dodaj do zupy. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Spróbuj
i jeżeli zupa nie jest wystarczająco kwaśna dodaj sok z ogórków do
smaku. W tym momencie możesz też dodać śmietanę (zahartuj ją wcześniej w odrobinie gorącej zupy). Wsyp pocięty koperek, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.
pyszna, w sam raz na lato:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Bardzo dawno nie jadłam zupy ogórkowej :)
OdpowiedzUsuńPychota, uwielbiam ogórkową.
OdpowiedzUsuń